Ook in de zomer kunt u genieten van uw vloerverwarming, want u kunt er ook mee koelen. Door koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen, wordt het vloeroppervlak lekker koel en daarna volgt vanzelf de rest van de woning.

Waarom oppassen met koeling bij vloerverwarming?
Door de temperatuur van het water in de vloerverwarming enkele graden omlaag te draaien, vindt er een natuurlijke afkoeling plaats. Sowieso wordt het aangeraden om tijdens de zomermaanden de vloerverwarming niet uit te schakelen, maar deze gewoon op een lagere temperatuur in te stellen (van bijvoorbeeld 16 graden). Veel mensen draaien de temperatuur nog lager, maar dat is vanwege het risico op condensatievorming niet aan te bevelen. Overdrijven heeft dus geen zin, maar het is zeker interessant om de vloerverwarming tijdens de warmste dagen van de zomer in te schakelen als vorm van (af)koeling.

Koeling met warmtepomp bij vloerverwarming
Het spreekt voor zich dat het in stand houden van de vloerverwarming – zelfs met koud water –  een bepaald energieverbruik genereert. Vooral mensen die over een installatie met een warmtepomp beschikken, kiezen er dan ook voor om tijdens de zomer hun vloerverwarming te gebruiken om de inwoners te voorzien van afkoeling. We hebben het tot dusver alleen over vloerverwarming met water gehad, maar ook elektrische vloerverwarming kan u hier prima bij helpen. Door de temperatuur een aantal graden lager te zetten, kan het aan de grond alvast frisser aanvoelen waardoor een natuurlijke, gedeeltelijke afkoeling van de ruimte kan plaatsvinden.