Vloerverwarming is erg in populariteit gestegen en dit is natuurlijk niet vreemd. Woningen met vloerverwarming zijn erg comfortabel, omdat de vloer niet koud aanvoelt en omdat de warmte gelijkmatig is verdeeld. Verwarmen met vloerverwarming is ook goedkoper dan verwarmen met radiatoren, alhoewel de investering wel groter is. Over vloerverwarming bestaan nogal wat valse vooroordelen. Hier proberen we de grootste vooroordelen de wereld uit te helpen.

Vloerverwarming is duur
Vloerverwarming is duurder in aanleg dan het plaatsen van radiatoren. Dat komt doordat de werkzaamheden, vooral in een al bestaande woning, arbeidsintensiever zijn. Toch is het laten plaatsen van vloerverwarming vaak goedkoper dan menigeen denkt. Hoe meer vierkante meters, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter. Zo kunt u in een woonkamer van 50 vierkante meter al vloerverwarming laten plaatsen voor €25 – €30 per vierkante meter. Neemt u de hele benedenverdieping van 100 vierkante meter mee, dan is de prijs €20 per vierkante meter. Kiest u voor vloerverwarming als bijverwarming, dan kan dit nog goedkoper zijn. De aanlegkosten zijn dus zoals gezegd vaak iets hoger dan het laten plaatsen van (lelijke) radiatoren, maar daarna gaat u besparen want u kunt uw woning op een goedkopere manier verwarmen (en desgewenst ook koelen).

Vloerverwarming kan niet in bestaande woningen worden geplaatst
Het heeft wat meer voeten in de aarde, maar vloerverwarming kan ook gewoon in bestaande woningen worden geplaatst. De werkzaamheden zijn alleen iets lastiger, omdat er ook mensen wonen en meubels staan en een inrichting aanwezig is. Als u een dikke dekvloer heeft, dan kunnen de buizen van de vloerverwarming worden ingefreesd. De vloer komt dan niet hoger te liggen, wat betekent dat er geen aanpassingen nodig zijn aan deuren en drempels. In sommige gevallen wordt de dekvloer verwijderd, wordt er isolatiemateriaal geplaatst en wordt de vloerverwarming neergelegd. Dit alles wordt dan weer overgoten met een nieuwe dekvloer. In dat geval komt de vloer wel hoger te liggen en verliest u dus iets aan ruimte. Soms kan dat wel meer dan 10 centimeter zijn. Vooraf weet u wat u kunt verwachten en als u niet schrikt van tijdelijk wat overlast in huis, dan is er dus in elke bestaande woning vloerverwarming aan te leggen.

Vloerverwarming kan niet als hoofdverwarming worden gebruikt
Een absoluut misverstand, al is het wel waar dat elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming resulteert in hogere energiekosten maar met voldoende eigen zonnepanelen op het dak zien we dit toch ook steeds vaker. Vloerverwarming met een buizennetwerk en warm water kan sowieso prima als hoofdverwarming gebruikt worden. U moet er wel rekening mee houden dat de kamer wat minder snel opwarmt, maar even geduld en u zit er warmpjes bij. De meeste mensen laten de vloerverwarming gewoon altijd aan staan, dan is het altijd behaaglijk warm, waar u ook bent. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft vele voordelen, onder andere dat u alle lelijke radiatoren kunt verwijderen en de vrijheid heeft om de woning zonder hinderlijke obstakels naar eigen inzicht in te richten.

Vloerverwarming kan niet onder een houten vloer worden gelegd
Vloerverwarming kan wel degelijk onder een houten vloer worden gelegd en ook onder parket, maar dan moet u wel met een aantal zaken rekening houden. Zorg ervoor dat de temperatuur van de vloerverwarming niet te veel schommelt en dat deze meestal gewoon stabiel is. Anders gaat het hout te vaak uitzetten en krimpen en dan kan het beschadigen. Een ander punt waar u zich aan moet houden is het opwarmingsprotocol. De eerste keer dat u de vloerverwarming aanzet, doet u dit stapsgewijs en telkens 5 graden hoger. Als u de 40 graden hebt bereikt dan gaat u telkens 5 graden lager en dit doet u een paar keer zodat het hout aan alle temperaturen is gewend. Een hele dikke houten vloer plaatsen is niet aan te raden. Het hout zou er niet onder lijden, maar hout isoleert van nature en dat betekent dat een dikke vloer de warmte te veel tegen zou houden. Een dunne houten vloer of een parketvloer kan echter prima met vloerverwarming gecombineerd worden, zowel als hoofd- als bijverwarming.

Vloerverwarming is overbodige luxe
Vloerverwarming is luxe, dat klopt, maar zeker geen overbodige luxe. Vloerverwarming heeft namelijk ook nut, omdat u er geld mee kunt besparen ten opzichte van oude verwarmingssystemen. Het water dat door vloerverwarmingsbuizen loopt, is minder warm dan het water dat door radiatoren loopt. Hoger dan 40 graden is bij vloerverwarming niet nodig. Hierdoor hoeft de verwarmingsketel dus minder hard te werken en kunt u toch de gehele woning verwarmen. Uit onderzoek blijkt dat u met vloerverwarming gemiddeld 10 tot 15 procent goedkoper uit bent qua stookkosten. Combineert u dit met een warmtepomp, dan kunt u jaarlijks nog eens 20 tot 25 procent besparen op de energierekening. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp levert u dus een besparing op van 30 tot 40 procent en sommige huishoudens hebben zelfs de energierekening kunnen halveren. Het is dus zeker geen overbodige luxe, het is beduidend goedkoper én milieuvriendelijker.